Przejdź do treści
Ograniczony czasOferta−20%

Ekologiczny olej sezamowyOrganic Sesame Oil

11,20 €14,00 €Obecnie niedostępne

Olej sezamowy jest stosowany w Indiach od tysięcy lat i cieszy się dużą popularnością w ajurwedzie, starożytnym indyjskim systemie tradycyjnym. Zawiera dużo witaminy E i idealnie nadaje się do masażu oraz pielęgnacji skóry. Można go używać do masażu twarzy, pielęgnacji skóry dojrzałej i codziennego nawilżania ciała.

100% czysty olej sezamowy Fushi Fresh-Pressed® to odżywczy olej bogaty w witaminę E, ceniony w ajurwedzie do masażu i pielęgnacji skóry.

  • Bogaty w witaminę E — Zawiera dużą ilość witaminy E.

  • Do masażu — Idealny jako olej do masażu.

  • Odżywia skórę — Łatwo się rozprowadza i zapewnia odżywczą pielęgnację.

  • Kuchnia na zimno — Do sałatek, sosów, dressingów lub doprawiania serów.

Zawartość opakowania - 100ml

Ograniczony czasOferta−20%
11,20 €14,00 €
Cena regularna

Z VAT · Darmowa dostawa przy większych zamówieniach

Obecnie niedostępne

Předvánoční akce

Główne korzyści

Bogaty w witaminę E

Zawiera dużą ilość witaminy E.

Do masażu

Idealny jako olej do masażu.

Odżywia skórę

Łatwo się rozprowadza i zapewnia odżywczą pielęgnację.

Kuchnia na zimno

Do sałatek, sosów, dressingów lub doprawiania serów.

Opis

Ekologiczny olej sezamowy - tłoczony na zimno, nierafinowany, ekologiczny i certyfikowany

Sezam był ceniony już w dawnej tradycji chińskiej, gdzie wiązano go z pojęciem esencji jing. Olej sezamowy należy również do najczęściej stosowanych produktów ajurwedy. Od tysiącleci był ceniony także w kulturach śródziemnomorskich. Nasiona sezamu są bogate w składniki odżywcze i symbolizują dobrobyt oraz zdrowie w dawnym folklorze. Właściwości oleju sezamowego są wysoko cenione w ajurwedyjskich masażach i rytuałach.

Dla kogo

Typ cery i potrzeby

Problem: Sucha skóraProblem: Ujędrnienie i elastycznośćProblem: Wrażliwa skóraProblem: Suche i zniszczoneProblem: Włosy normalneProblem: Włosy przetłuszczające sięProblem: Wrażliwa skóra głowyProblem: Łupież i skóra głowy
Sposób użycia

Zastosowanie w kuchni:

Kuchnia na zimno - do sałatek, sosów, dressingów lub doprawiania serów.
Doprawianie - olejem można doprawiać także ciepłe potrawy pod koniec gotowania, na przykład zupy.
Przepisy azjatyckie - olej sezamowy jest tradycyjnym składnikiem kuchni japońskiej, chińskiej i indyjskiej.

Detale

Charakter oleju sezamowego

Nasiono sezamu, Sesamum indicum, to mały skarb. Każde nasiono chroni łupina, która otwiera się naturalnie podczas dojrzewania, co przywodzi na myśl opowieść o otwierającym się sezamie. Wtedy nasiona są gotowe do tłoczenia jasnozłotego oleju. Nasiona zawierają błonnik i zajmują ważne miejsce w tradycyjnym żywieniu, a olej w ajurwedyjskiej pielęgnacji skóry i włosów.

Detale

Olej sezamowy i ajurweda: tradycyjne zastosowanie

W ujęciu ajurwedyjskim nasiona sezamu mają smak słodki, ostry, cierpki i gorzki oraz charakter rozgrzewający. Tradycyjnie wiąże się je z doszą vata. Ze względu na odżywczy, ciężki charakter zaleca się ostrożność przy nadmiarze kapha. Sezam rośnie w suchym klimacie i dobrze znosi okresy suszy. Odżywczy i rozgrzewający olej sezamowy jest podstawowym elementem tradycji masażu ajurwedyjskiego w Indiach.
Ponieważ olej sezamowy dobrze rozprowadza się na skórze i ma odżywczy charakter, jest stosowany jako baza preparatów do masażu.

Detale

Automasaż olejem sezamowym w tradycyjnej rutynie:

  • Chwila odprężenia po wymagającym dniu.

  • Codzienny rytuał troski o ciało.

  • Masaż ciała.

  • Pielęgnacja podczas masażu okolic stawów.

  • Wieczorna rutyna odpoczynku.

  • Chwila wyciszenia.

  • Odżywcza pielęgnacja skóry i włosów.

Oprócz masażu w tradycji ajurwedyjskiej przedstawia się również inne zastosowania oleju sezamowego:

  • W tradycji praktykuje się płukanie ust olejem jako element higieny jamy ustnej.

  • W tradycji znane są też zastosowania wewnętrzne, które nie są zaleceniem leczenia.

  • Tradycyjne zastosowania intymne nie stanowią zalecenia samodzielnego stosowania.

  • Olej jest używany do miejscowego masażu w rytuałach związanych z doszą vata, na przykład do ciepłego masażu brzucha.

  • Tradycja obejmuje również zastosowanie oleju w okolicy uszu; nie stanowi to zalecenia wkraplania do ucha.

Detale

Jak stosować olej sezamowy w rytuale ajurwedyjskim:

Aby wykorzystać olej sezamowy do masażu, należy postępować następująco:
Wlać olej do małej miseczki lub pojemnika i umieścić go w większym naczyniu z ciepłą wodą. Przed użyciem sprawdzić, czy olej nie jest gorący.
Wlać niewielką ilość na dłoń i rozpocząć masaż skóry głowy oraz twarzy okrężnymi ruchami. Delikatnie masować także zewnętrzną część uszu.
Masować resztę ciała długimi ruchami na kończynach, plecach i bokach. Rozpoczynać od końców i kierować się ku środkowi ciała. Na stawach, także małych, stosować ruchy okrężne. Podobnie masować klatkę piersiową i brzuch.
Po masażu skorzystać z ciepłego prysznica lub kąpieli, uważając, aby nie poślizgnąć się na oleju.
Więcej o codziennym masażu ciepłym olejem można przeczytać w artykule dr Claudii Welch o abhyandze.
W ramach wieczornej rutyny można masować olejem sezamowym skórę głowy i stopy. W tradycyjnym płukaniu ust rano bierze się jedną łyżkę oleju i delikatnie przesuwa go w jamie ustnej. Nie odchylać głowy ani nie połykać. Płukać do 20 minut, stopniowo przyzwyczajając się do rytuału; olej i ślina tworzą żółtawą mieszaninę. Wypluć i wypłukać usta ciepłą wodą. Można następnie użyć płynu do płukania lub szczoteczki, aby usunąć pozostałości.
Przeciwwskazania
W ujęciu ajurwedyjskim unika się sezamu i oleju sezamowego przy nadmiarze ciepła oraz wysokiej ama, czyli nagromadzeniu w tradycyjnym rozumieniu.

Skład

Składniki (INCI)

Sesame Seed Oil (Sesamum indicum), Cold Pressed, Unrefined, Organic and Fair for Life Certified. Country of origin: Uganda Free from: wheat, gluten-containing ingredients, soya, milk products, artificial colours, flavourings & preservatives.

FREE FROM:
Chemicals, preservatives, fragrances or additives.

*Certyfikowane, ekologiczne.
Ten produkt jest naturalny, dlatego należy zużyć go w ciągu 12 miesięcy od otwarcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Bezpieczeństwo

Producent i informacje o bezpieczeństwie

Producent

Fushi Wellbeing Ltd.

Unit 9 Roslin Square, Roslin Road, London W3 8DH, Wielka Brytania

help@fushi.co.uk

Osoba odpowiedzialna w UE

Rubicon Technical Ltd.

Keizersgracht 555, 1017 DR Amsterdam, Holandia

Certyfikaty i wartości

100% naturalne

Bez parabenów i siarczanów

Cruelty-free

Nietestowane na zwierzętach

Certyfikowane

Certyfikaty ekologiczne i organiczne

Zrównoważone

Ekologiczne opakowanie

Wartości, którymi kierujemy się przy wyborze asortymentu. Certyfikaty mogą się różnić w zależności od produktu – znajdą je Państwo w jego opisie.

Opinie

Doświadczenia klientów

Rzeczywiste doświadczenia klientów pomagają poznać konsystencję, zapach i odczucia po dłuższym stosowaniu produktu. Opinie publikujemy w oryginalnym brzmieniu.

Jak weryfikujemy opinie

Opinię może napisać każdy klient zalogowany na swoim koncie; klient bez konta może skorzystać z linku, który wysyłamy na adres e-mail doręczonego zamówienia. Opinię, którą nasz system powiąże z doręczonym zamówieniem tego produktu, oznaczamy jako „Potwierdzony zakup”; pozostałe opinie nie mają tego oznaczenia. Część opinii oznaczonych jako „Potwierdzony zakup” pochodzi z naszego poprzedniego sklepu (do 27 sierpnia 2026), w którym również tylko klienci po zakupie mogli napisać opinię; nie mamy już powiązania tych opinii z konkretnymi zamówieniami. Przed publikacją sprawdzamy każdą opinię pod kątem zasad dotyczących treści, zwykle w ciągu 24 godzin; pozytywna ani negatywna ocena nie jest powodem odrzucenia.

Jak postępujemy z opiniami

Brak opinii

Kupili Państwo ten produkt? Zachęcamy do napisania pierwszej opinii, która pomoże innym w wyborze.

Polecamy

Mogą się Państwu spodobać